Novi Sad
01.09.2023.
17:48 > 17:53
Đaci trećeg i sedmog razreda OŠ "Marija Trandafil" u Veterniku od danas, 1. septembra, dobili su nova odeljenja u koja će ići od ove školske godine, a o promeni su saznali pre četiri dana.
  • Bojan

    02.09.2023 19:06
    @...

    Roditelji definitivno nisu kompetentniji od nastavnika da biraju udžbenike. Mada s obzirom na to ko se sve prima među nastavnike, rekao bih da su otprilike podjednako (ne)komeptentni.
  • Patriota

    02.09.2023 14:44
    Za šilinge i za marke...
    Da li je bilo potrebno pretumbavanje đaka u školi nije ni bitno u ovoj priči. Bitno je da svaki početak školske godine nosi sa sobom iste probleme. A to je ko će više zaraditi na đacima, odnosno na njihovim roditeljima. Politika se uvukla u sve pore društva u državi Srbiji. Ni školstvo nije ostalo imuno. Da li će našu decu učiti po ovom ili onom planu ne odlučuju roditelji, pedagozi nego političari preko postavljenih direktora. Da knjige iz kojih deca uče biraju nastavnici je samo zabluda za naivne. Knjige biraju direktno direktori u razgovorima sa pedagozima. A izabrani izdavač je već unapred određen, samom strukturom vlasništva izabrane izdavačke kuće. Ovo nije izmišljeno nego vam prenosim iskustva nastavnika iz novosadskih škola
  • ...

    02.09.2023 14:15
    @roditelj
    "Udzbenik je osnovno didakticki oblikovano nastavno sredstvo..."
    "Skola iz Kataloga udzbenika bira udzbenik za svaki predmet,u svakom razredu, o cemu obavestava Savet roditelja..."
    "Odluku o izboru udzbenika donosi nastavnicko vece na obrazlozen predlog strucnih veca za oblast predmeta..."
    "U svim odeljenjima istog razreda iste skole, za isti predmet po pravilu se koristi isti udzbenik jednog izdavaca..."
    "Izbor udzbenika se vrsi za period od cetiri skolske godine..."
    Eto sta zakon kaze...
    Kad odete kod doktora, da li odluku o izboru leka i metode lecenja donosite Vi ili doktor? Kad automobil odvezete na popravku, ko bira alat koji ce majstor koristiti da popravi kvar, Vi ili taj majstor?
    Nesumnjivo, udzbenici su preskupi, ali nastavnici ne formiraju cene udzbenika! Kao sto ni doktor nema uticaja na cene lekova, majstori na cene materijala i rezervnih delova... kazete - SAMO smo se usprotivili odluci nastavnickog veca! Nije je to SAMO! "Samo" urusavate autoritet ljudi koji vode racuna o obrazovanju nase dece, i "samo" donosite odluke za koje niste kompetentni! Zna se ko je za ove sumanute cene odgovoran, pa hajd' molim Vas "samo" se njima usprotivite, pa da cene udzbenika svih izdavaca budu prihvatljivije i normalnije za sve nas!
  • Boško

    02.09.2023 13:55
    Predlog nakon skandala
    Najbučniji neka postane direktor, a ostali na skali neka krenu da predaju svako neki predmet po sopstvenom nahođenju i željama
  • Tanja

    02.09.2023 12:58
    Promena
    Poštovani,nastavnike niko nije ni pitao za knjige!Direktorka je to sama odradila i samo nas obavestila o tome kao to je to.Ponasa se kao da je to njeno privatno vlasništvo a ne državno.
  • Jasmina

    02.09.2023 12:52
    Ovo je postalo takav bezobrazluk da je prešlo svaku normalnu granicu.Volela bih da znam sta se podrazumeva pod "Školovanje je besplatno".Kupujemo knjige ,sveske ,papir za štampanje, ubruse, tečni sapun i malo im nego što više po džepu.Ne radi se nista u interesu decu i roditelja. Ako su knjige odobrene od ministarstva zasto se koči i staje na put roditeljima da kupuju ono što njihov dzep moze da podnese.Očigledno je veliki novac u pitanju pa se zato i nameću knjige po izboru škole....
    A za tunbanje odeljenja nemam reci ta deca su toliko vezana jedni za druge veliki je to stres za dete ali ko te pita.Navikli smo da nam drugi kroje kapu.
  • roditelj

    02.09.2023 11:38
    bio prisutan na sastanku
    Postovani,i ja ko roditelj trecaka bio sam prisutan na tom sastanku, direktorica se nije ni pojavila to pod jedan, pod dva javljeno nam je porukom nekoliko dana pre pocetka skole da pogledamo e dnevnik i da vidimo koje dete ide u koji razred ,bez predhodnog dogovora sa roditeljima, smatram da je moglo i moralo drugacije,ovo nikako nedoprinosi smirivanju tenzija u skolama ,sto se tice udzbenika,pod jedan udzebici su pomocno a ne obavezno nastavno sredstvo, ucitelji predaju NE po udzebiku nego po nastavnom programu, a posto je ministrastvo prosvete uvrstilo sve te udzbenike pa i udzbenike NOVA SKOLA sto mi zovemo KVACIC tako da itekako imamo prava da ih koristimo, i da nastavnici su duzni po zakonu da cak i ako jedno dete ima u odeljenju da prilagodi nastavu i tom detetu .to je tako po zakonu , mi roditelji koji smo se odlucili za KAVCICA da tako napisem iliti NOVA SKOLA nismo nikakav zakon prekrsili samo smo se usprotivili odluci nastavnickog veca i nista drugo nadam se da je ovo pomoglo u nekoj nefoumici oko udzbenika
  • ...

    02.09.2023 10:59
    Sramota!!!
    Roditelji su se dogovorili koje udzbenike ce nastavnici i ucenici da koriste?! Roditelji su kompetentniji za izbor udzbenika i nastavnih sredstava od nastavnika?! Zakon koji jasno definise proceduru izbora udzbenika ne treba postovati?! Nisu ih ni pitali u koje odeljenje zele da im deca idu?! Zakon jasno definise ciji je posao formiranje odeljenja, ali ko sisa i ovaj zakon,necemo ni taj da postujemo?!? Ne smeta im da su im deca ucenici odeljenja koja broje 33ucenika, sa sve ucenicima koji rade po iop-u , strancima koji ne znaju jezik i kojima je takodje potrebna dodatna pomoc?! Naravno, ocekuju da ce nastavnik obezbediti isti kvalitet rada kao da ima 13ucenika u odeljenju!!! Ljudi, manite se corava posla! Radite posao za koji ste se skolovali i ostavite prosvetare da to isto i oni rade! Ako se dogodi povreda zakona, naravno -reagujte! U ovoj prici, na osnovu informacija iz ovog teksta, jedini krivci su roditelji koji ne znaju gde je granica!!!
  • Sanja

    02.09.2023 10:48
    Profit
    Direktorka škole je do dna.Samo gleda od koga će da uzme profit.
  • Marketing

    02.09.2023 10:37
    Kavcic ima samo dobar marketing i upotrebio je kljucnu rec - besplatno.
    Kao i kod onih promocija gde, za besplatnu veceru u restoranu, na kraju zavrsite sa jastucima i jorganima koji vam ne trebaju i ne vrede ni dela utrosenog novca.
    Ono sto mi se kod doticnog ne svidja jeste sto je na vrlo perfidan nacin okrenuo roditelje protiv nastavnika, a u svoju korist. On nije ponudio pomoc u borbi za besplatne udzbenike niti je ponudio da sponzorise npr. knjige domacih izdavaca. Ponudio je svoju firmu kao jedinu alternativu korumpiranim nastavnicima i kao sto se vidi na ovom primeru, roditelji su kupili besplatne knjige njegove izdavacke kuce za 2500.
    I najveci minus od svih je sto se nase dece setio tek kad se pojavio na jednoj izbornoj listi, iako je taj silni novac (o kojem se stalno govori) dobio nekoliko godina pre pokusaja bavljenja politikom.
  • Aha

    02.09.2023 10:03
    ...
    Roditelji opet ispali glupi...
  • Jana

    02.09.2023 09:52
    Mnogo razmaženi i nezreli roditelji, a tako i deca.Da li misle da će do kraja školovanja biti sa istom grupom dece?
    Hoçe li svaki put plakati?
    Od benignih promena pravite tiradu, umesto da shvatite prave razloge i objasnite deci da je to normalno i da će imati još mnogo
    Promena u životu.
  • Jana

    02.09.2023 09:32
    Ovo je skola kojoj je vec odavno potrebna promena, nadam se da je konacno dosao taj momenat! Ovo je samo mali delic haosa ove skole, prituzbi ima milion ali ....
  • Nata

    02.09.2023 08:07
    Zlostavljanje
    Dece koja će biti primorana da se odvoje od svojih drugara. Deci je, osim normalnih knjiga, potreban i kontinuitet u životu. Ovako olako prebacivanje je maltretiranje dece.
  • Deca su zlatna

    02.09.2023 07:32
    Iskreno rečeno, mene je sramota današnjih roditelja.
  • AA

    02.09.2023 07:29
    Simpatično
    "Nismo dobili izbor ni da biramo u koje odeljenje i sa kim će naša deca ići" - kako mali Perica zamišlja da škola funkcioniše.
  • Ne zna čovek

    02.09.2023 07:26
    Šta da kaže
    U Kaću je to pre 20-tak godina bila redovna pojava. Krenuli bi u prvi razred, bilo bi 5 odeljenja sa po 36-38 učenika, da bi nas u petom razredu sve izmešali i napravili novu podelu, bilo bi 6 odeljenja. Sećam se da mi je bilo žao, kao i svima, što ne idemo više sa najboljim drugarima u isti razred,ali nismo plakali, dramili, roditelji se nisu bunili. Stekli smo nove najbolje drugare, a na odmoru i posle škole smo vidjali i one "stare". Sad mi, roditelji, previše štitimo decu :( od odvezi i dovezi iz škole, sa treninga, do pobune zbog mešanja razreda, loše ocene. Ne znam kuda to vodi, ali svakako ne vodi ne nečem dobrom. I naše generacije su izrasle u mnogo nesposobnije ljude nego generacije naših roditelja,a naša deca će tek biti užas,a mi smo krivi za to!
  • Zabrinuta mama

    02.09.2023 07:25
    Hm skola
    Cemu savet roditelja,kada ih niko nista ne pita!ima tu mnogo o cemu da se prica i pita sto se tice direktorke zakone apsolutno ne postuje,veze rade svoje.Vreme je i doslo da se roditelji pobune ipak su oni tu zbog nase dece.
  • @Zlatko

    02.09.2023 00:39
    molim te ne lupetaj
    "dostajenstveno i kompentetno". Ovde je prvenstveno reć o nasilju od strane vladajuće bagre prvo nad decom a zatim nad njihovim roditeljima. "Kavčićevi" udžbenici "ne valjaju" samo zato što ih režim ne prodaje ni distrubuira.
  • Roditelj

    02.09.2023 00:18
    Objasnjenje za botove
    Da nam samo vidite strucna lica koja su odlucila kako ce istumbati decu u skoli. Pedagog koji na roditeljskom sastanku "preživa" žvaku.Ko je bio prisutan zna o cemu govorim!!!
  • Отписани

    02.09.2023 00:10
    Ваља читати сваки ред
    Просто је несхватљиво да је и интелектуалцима тешко да прочитају стручно упутство Министарства ред по ред и да га разумеју.
    Ако коза лаже рог не лаже. Ево дела стручног упутства, предуго је да би га овде шостављали.
    Ко је заинтересован може га пронаћи на следећем линку:
    https://zelenaucionica.com/strucno-uputstvo-formiranje-odeljenja-za-skolsku-2023-2024/
  • Iva

    01.09.2023 23:50
    Slika i prilika danasnjih roditelja. Njih niko nije pitao... Pravi se drama od ničega. Zbog takvih roditelja su najbolji nastavnici otišli, jer im je dosta tog izivljavanja...
    Rad u odeljenju sa 33 učenika plus IOP2 je njima u redu??? Samo da neko ne pusti suzu...
  • Knjiški moljac

    01.09.2023 23:45
    @Bora
    Niste u pravu. Savet roditelja je savetodavni organ, nema pravo odlučivanja o izboru udžbenika. Oni mogu da predlože, ne da odluče. Nastavnici na nivou aktiva biraju udžbenike. Oni su stručna lica, prenose znanje. Udžbenik je sredstvo za njihov rad. Pa nećemo valjda mi odlučivati kojim će se alatom koristiti u obrazovanju naše dece.
    Savet roditelja ustvari i napravi najveću buku i frku, trpaju se gde im mesto nije. Roditelj može da bira školu, ali ne i udžbenike.
  • @bora

    01.09.2023 23:16
    Ako sam dobro razumela, roditelji su samoinicijativno resili da kupe jeftinije, Kavciceve knjige i da sa tim knjigama salju decu u skolu? Imam dva pitanja za roditelje: Zasto iz protesta nisu odlucili da uopste ne kupe knjige? Buduci da to nisu knjige koje su odabrali nastavnici, koga ce roditelji kriviti kada nastavnici budu predavali i ispitivali po udzbenicima koje su oni odabrali? Svi odobreni udzbenici pokrivaju isto gradivo, ali lekcije nisu iste i velika vecina dece ce imati problem. Razumem protest i poruku, ali nisam sigurna da je izabrano najbolje resenje.
  • Zlatko

    01.09.2023 22:05
    Ovo je nasilje
    nad svima u školi, a naročito prema svojoj rođenoj deci od strane tih istih roditelja koji dižu bunu. Potpuno nepoštovanje mesta gde njihova deca provode pola dana. Takvu su im lekciju dali kako nikako ne bi trebalo da se ponašaju. Možete reagovati dostojanstveno i verujte da niste kompetentni da određujete kvalitet udžbenika. Kada deca budu lošije zabršavala razred i završni ispit, hoće li i onda biti krivi nastavnici???
  • bora

    01.09.2023 21:41
    @mare,niste u pravu sto se tice knjiga,knjige bira savet roditelja zajedno sa upravom skole,s tim da prosle godine niko iz saveta roditelja uopste nije obavesten te su odluku doneli jednostrano,a krajem godine ponudili istu varijantu kao i do sada,onu od koje imaju koverat.
    Madjutim,po zakonu niko ne moze da nametne koje udzbenike ce deca koristiti sve dok su isti odobreni od strane ministarstva,sto je slucaj sa Kavcicevim.
    Dosta roditelja posle nekoliko odbijenih molbi za razmatranje,su samo poslali dopis upravi da ce od ove skolske godine deca koristiti Kavciceve udzbenike.
    To su radili pravnici,znaci ne neki nadobudni roditelji.
    Zasto placati 12000 kad su kompleti za treci razred izasli 2500.
    I ovo je cist javasluk i bezobrazluk od strane direktorke,cast izuzecima,stvarno ima mnogo dobrih prosvetara u toj skoli,ali direktorka je uzas.
  • Maja

    01.09.2023 21:38
    Svasta
    Evo i nas su pre 20g u upisu u 5 razred istumbali i napravili 4 odeljenja ,jel je doslo dosta nove dece a mismo vec bili prepuni,na kraju 4tog razreda nas je u odeljenju bilo 42
  • Veliki Blek

    01.09.2023 20:50
    Vidi boga ti...
    Mnogo se roditelji mešaju u rad škola i učitelja. Hteli bi u školi da im nastavnici čuvaju i vaspitavaju decu, ali kako oni žele. Posle kada se desi neka glupost, nisu oni krivi već isto to osoblje.
    Nisu ni svi prosvetni radnici kadri da rade svoj posao, ali mišljenja sam da su ne zaštićeni i ostavljeni da peglaju gluposti iz ministarstva.
    Bahati roditelji, svoje frustracije iskaljuju na njima, a kada treba tamo gde treba, e onda su ili članovi ili nisu baš tako mislili. Nisu ovo nasilje, što nam se dešava, izmislili sadašnji klinci. Oni to nose iz svoje kuće i svog vaspitanja.
    Da su kažnjeni, oni huligani, što su izmakli stolicu nastavnici, ne bi se ni "Ribnikar" desio.
  • Mama sedmaka

    01.09.2023 20:35
    Moglo je i drugačije
    Molim redakciju da pita i roditelje sedmaka kako i na koji način su tri odeljenja zbog 5 novih đaka rasformirana. Nekorektno i netaktično od škole. Gledali su decu kako plaču po hodnicima dok čitaju gde i sa kim su ih rasporedili uz komentar toj istoj deci od strane pedagoga da ako im se ne sviđa neka se ispišu se iz škole. U svetlu svega što se dešavalo od maja meseca i svih apela koje slušamo od tada da vodimo računa o deci i osluškujemo njihove potrebe i emocionalna stanja, ta deca dožive od stručnih ljudi upravo sve ono od čega treba da ih ti isti štite. Prvi dan škole za učenike sedmih razreda je prošao u suzama, tišini i bezvoljnost. Tako valjda škola misli da treba.
  • Stefan

    01.09.2023 20:21
    Đaci su saznali 29. avgusta, dan uoči roditelskog sastanka, iako je direktorica imala sve podatke još početkom juna. Deca su plakala, prošao je raspust, zaželela su se drugara, dođoše u školu, a najbolji drugari i drugarice u drugom razredu. Kad je reč o sedmacima, nema skoro uopšte veze s udžbenicima, iako je i to za direktorku veoma neprijatna tema koju izbegava u širokom luku. Kod sedmih razreda kojih ima 3, došlo je 4 novih đaka. Dakle, zbog 4 đaka ispašta njih 90. Pri čemu valja istaći da broj učenika u odelenjima i ne bi bio premašen ali ima nekoliko učenika koji pohađaju nastavu po prilagođenom programu, pa se drugačije računa.
  • Дођош

    01.09.2023 20:08
    А сад најбоље да родитељи воде организацију и рад школе. Да су одељења претрпана, било би зашто су претрпана. Уџбеници се усвајају на Наставничком већу мају месецу и уџбенике не бирају родитељи, већ наставници. Такав је закон. Ваљда су још увек наставници стручна лица, или су то сад одједном постали родитељи. Дајте бре пустите те намучене просветаре да раде свој посао и да се професионално баве вашом децом. Одузели сте им достојанство у потпуности.
  • Mare

    01.09.2023 19:58
    Roditelji ne biraju knjige, bira ih skola, i to je uredjeno zakonom, tako da prica o Kavcicu ne pije vodu. Dece iz Rusije su pune skole, ima ih i po nekoliko u odeljenju, tako da je moguce da je ukupan broj dece veci nego prethodne godine. Ono o cemu direktorica verovatno nije razmisljala jeste da ce se ta deca u nekom trenutku vratiti kuci, a onda ce ostati odeljenja sa nedovoljnim brojem ucenika (opet po slovu zakona), pa ce mozda za godinu ili tri morati opet da spajaju odeljenja. Bespotrebna gnjavaza i za decu i za skolu.
  • Tata

    01.09.2023 19:56
    Misljenje
    Na zalost moje dete je jedno od onih koji su zahvaceni ovom promenom, deca su istraumirana, placu danima, danas su krenula u skolu i kao da su sa drugog sveta. Neorganizovana nastava, raspored... Uzas jedan. A o brojnom stanju, max broj ucenika uz dozvolu je 33, tako da se obe generacije uklapaju u zakonski okvir. Ovo je Boga pitaj zasto uradjeno, a jadna deca trpe i ispastaju. Posle se svi cude kad ispadne haos
  • Tanja

    01.09.2023 19:43
    Pedagogija???
    Veoma pedagoški....
  • Viva Voša

    01.09.2023 19:03
    Realan roditelj sedmaka
    Ovo veze nema sa istinom. Deci je čak i interesantno ovo pretumbavanje. Fondacija Kavčić i besplatni udžbenici nisu spominjani kod sedmih razreda nego se koriste da pojačaju utisak. Roditelji su ljuti jer niko nije tražio njihovo "cenjeno mišljenje". Nisam neka ljubiteljka dotične dir i jesam za Kavčićeve udžbenika ali budimo iskreni
  • botina

    01.09.2023 18:13
    Ovo se i meni desilo doduše 1983 godine. Dodali razred i sve nas izmešali. Nije nam bilo drago ali...
    Niko se bije bunio, niko nije pokretao peticiju, nikom ni na kraj pameti nije padalo da traži smenu direktora, jednostavno nismo bili razmaženi ni mi ni naši roditelji ovo danas je sramota. Deca su nam još i super kakvi su roditelji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna